Sağlık

7 Yıllık Araştırmalara Göre Uyku Düzeni Olmayan İnsanlar Kanserden ve Kalp Krizinden Ölebiliyor!

Uyku programınızı rayına oturtmanız gerektiğini gösteren uzman araştırmalarına göre, sistematik olmayan uyku saatleri ve süreleri orta yaşlı ve yaşlı yetişkinlerde kanser veya kalp hastalığından ölüm riskini artırabilir.

Gelin detaylara bir göz atalım…

Kaynak:https://www.livescience.com/health/sl…

Orta yaşlı ve yaşlı yetişkinler üzerinde yapılan yedi yıllık bir araştırmaya göre, uyku bozukluğu olan kişilerin, düzenli bir uyku programı olan kişilere göre kanser ve kalp hastalığından ölme riskinin daha yüksek olması çok olasıdır.

Önceki çalışmalar, yetersiz uyku süresinin herhangi bir nedenle ölüm riskini artırabileceğini göstermiştir, ancak sistematik olmayan uyku sisteminin ölüm oranlarını benzer şekilde etkileyip etkilemediği net değildir.

Ancak ‘medRxiv’e göre araştırmalar bunun doğru olduğunu ortaya koydu.

Avustralya’daki Monash Üniversitesi’nde psikoloji profesörü olan ve çalışmanın ortak yazarı Matthew Pase,

“Çalışmamız, tüm nedenlere bağlı ölümlerin uyku düzensizliği üzerindeki etkilerini inceleyen en büyük çalışmadır. Uyku düzeninin, uyku süresinden bağımsız olarak ölüm oranını etkileyebileceğini gösteriyoruz.”

Çalışmaya İngiltere’de yaşayan yaklaşık 90.000 kişi dahil edildi. Katılımcılar yaklaşık olarak 40 ila 70 yaşları arasındaydı ve bileklerine hareket takip cihazları takmaları istendi.

Araştırmacılar, kaydedilen hareket bilgilerinden ne zaman uyuduklarını veya uyanık olduklarını varsaymak için istatistiksel bir model kullanarak, her katılımcı için bir uyku düzenlilik puanı hesapladılar.

Bu puan, bir kişinin rastgele iki ardışık öğle gününde bire bir saatte uyanık veya uykuda olma olasılığını ifade ediyordu.

Araştırmada, bir grup katılımcı, “düşük uyku düzenliliği” olarak puanlandı çünkü iki gün üst üste bire bir saatlerde uyanık veya uykuda olma olasılıkları yüzde 41 idi.

Bu, grupları genel uyku puanları için beşinci yüzdelik dilime yerleştirdi. “Ortalama” uyku düzenine sahip katılımcılar yüzde 50 bölgesindeydi ve birbirini izleyen günlerde aynı saatlerde uyuma olasılıkları yüzde 61 daha fazlaydı.

Verilerin toplandığı yaklaşık yedi yılda, katılımcıların 3.000’i öldü. Düşük uyku düzenliliği puanları olanların, ortalama puanlara sahip kişilere kıyasla takip süresi boyunca rastgele bir nedenden ölme riski yüzde 46 daha fazlaydı.

Ölenlerin yaklaşık 2 bini kanserden ve 616’sı kardiyovasküler hastalıktan öldü.

Düşük uyku düzenliliği puanları olan kişilerin, ortalama puanlara sahip kişilere göre kanserden ölme riski yüzde 33 daha fazlaydı; kardiyovasküler hastalıktan ölme riskleri yüzde 73 daha fazlaydı.

(“Yüksek” uyku düzenliliği puanına sahip üçüncü bir grup da genel olarak ortalamanın biraz altında ölüm ve özellikle kanser ve kalp hastalığından ölüm şansına sahipti, ancak riskleri “ortalama” gruptan önemli ölçüde farklı değildi.)

Analiz, katılımcıların yaş, etnik grup, cinsiyet, sigara içme durumu, diyabet, önceden var olan kalp ve kanser durumları, eğitim düzeyi, gelir ve ortalama uyku süresi farklılıklarını dikkate aldı.

Geçmek:

Uyku ve uyanıklık zamanlarındaki değişiklikler, doku onarımı ve metabolizma gibi vücut süreçlerini bozabilir ve bu da kronik hastalık riskini artırabilir. Bununla birlikte, kanser ve kardiyovasküler hastalık gelişimine katkıda bulunan vücuttaki değişikliklerin uyku düzeninde gözlenen farklılıklara yol açmış olması da mümkündür. Ancak elde edilen bilgilere göre, personelin düzensiz uyku düzeninin direkt olarak artıp artmadığı veya tam tersine ölümcül hastalık oranlarını etkileyip etkilemediği şu anda net değil.’

Çalışmadaki diğer bir sınırlayıcı faktör, araştırmacıların uyku ve uyanma sürelerini tahmin etmek için yalnızca hareket verilerini kullanmalarıydı.

Bu nedenle ekip, insanların ne zaman gerçekten uyuduklarını ve ne zaman nispeten hareketsiz yattıklarını tam olarak ayırt edemedi.

Geçmek:

“Ölçümlerimizin doğruluğunu daha da geliştirebilseydik, daha da güçlü bir etki görebilirdik.”

Peki düzensiz uyku nasıl düzene girebilir?

Uyku bozuklukları ile uğraşan Dr. Johan Meurling, doğru uyku için birkaç ipucu sunuyor:

  • Hafta içi ve hafta sonu aynı saatte uyanmak için alarm kurun

  • gündüz uyumamak

  • Yatakta sosyal medyada gezinme alışkanlığından kaçınmak

  • Gün içinde egzersiz yapmak, ancak yatmadan birkaç saat önce değil

  • 15:00’ten sonra kafein tüketiminden kaçınmak.

“İçsel biyolojik saatlerinize göre hareket edin.”

‘Kendi iç ritminize uygun bir program oluşturmanız, sistemli bir uyku sağlamanıza yardımcı olacaktır.’

Düzenli bir uyku düzeni için ne yapıyorsunuz? Yorumlarda buluşalım…?

kurtalan-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu