İskandinav mitolojisi, hem güçlü hem de karmaşık olan bir dizi tanrı ve tanrıçayla doludur. Kuzey’in bu gizemli dünyası, tanrıların babası Odin’den gök gürültüsü hahamı Thor’a, aşk ve güzellik tanrıçası Freya’dan kurnazlık ve düzenbazlığın hahamı Loki’ye kadar pek çok çarpıcı karakter barındırıyor. Bu tanrılar, insanların hayatlarını ve kaderlerini etkileyen güçlü varlıklar olarak kabul edilir ve onların destansı hikayeleri, İskandinav kültürü ve tarihinin ayrılmaz bir parçasıdır.
Kim bu lordlar, gelin birlikte öğrenelim. ?
İskandinav mitolojisi, kozmosun başlangıcını, ateş ve buzun diğer iki alem olarak var olduğu bir dünya olarak tasvir eder.
Buzun karanlık dünyası Nilfheim ve alevler içindeki Muspellheim’dan oluşan bu kozmos, aralarında hiçlik olan iki zıt kutup olarak tasvir edilmiştir. Bu hiçliğe ‘Ginnungagap’ denir.
Nilfheim’ın buzu ve Muspellheim’ın lavı, Ginnungagap’ta bir noktada birleşiyor.
Buz erir, suya dönüşür ve bu suda dev bir görüntü belirir. Bu görüntü ilk dev Ymir’dir. Sonra dev bir inek olan Audhumla belirir. Ymir, Audhumla’nın sütüyle beslenir ve birlikte bir insan yaratmak için buzu yalarlar. Bu adam, lordların atası olan Buri’dir.
Buri, Ymir’in kızıyla evlenir ve Bor adında bir oğulları olur.
Bor da dev bir hanımla evlenir ve üç oğulları olur: Odin, Ve ve Vili. Bu üç kardeş krallıkları yaratmaya karar verirler ve bu amaç için en uygun yerin Ginnungagap olduğunu düşünürler. Ymir’i öldürerek dünyayı ve hayatı yaratırlar. Ymir’in eti toprak, kemikleri dağlar, kanı denizler ve teri nehirler. Kafatası gökyüzünün kubbesini, beyin ise bulutları oluşturur.
Üç kardeş, Midgard’ı inşa etmek için Ymir’in kirpiklerini kullanır, bu dünya devlerin saldırılarına karşı bir savunma hattı oluşturur, ancak Midgard artık boştur.
Bir gün üç kardeş iki kütük bulur ve Odin onlara hayat verir. Bu kütüklerden biri dişi, obur erkek olur ve isimleri sırasıyla Embla ve Ask olur. Bu yeni insanlar Midgard’da çoğalır ve insan ırkını oluşturur. Bu hikaye, Odin’in İskandinav mitolojisinde ‘her şeyin babası’ veya baş tanrı olarak anılmasının nedenidir.
Peki İskandinav mitolojisindeki Odin ve diğer Tanrılar kimdi?
Odin
İskandinav mitolojisinin en yüce hahamı olan Odin, sadece Viking mitolojisinde değil, Germen ve Sakson mitolojilerinde de değerli bir yer tutar. Alfödr, ‘tüm tanrıların babası’ olarak bilinen Odin, genellikle bilgelik ve bilgi ile ilişkilendirilir. Ayrıca form değiştirme yeteneğine sahip olduğu söylenir. Odin, Frigg ile birlikteydi ve diğer lordları doğurdu ve Vikingler tarafından genellikle saygı ve sevgi ile anıldı. Savaşta ölenlerin Odin’in çocukları olduğuna ve sarayı Valhalla’ya gittiğine inanılıyordu.
frigg
Odin’in karısı Frigg, bilge bir tanrıça olarak kabul edilir ve tüm canlıların kaderini bildiği söylenir, ancak onun kaderler üzerinde hiçbir etkisinin olmadığına inanılır. Frigg’in Odin’in karısı olmasına rağmen tek eşli olmadığı ve bu nedenle Yunan mitolojisindeki Hera ile kıyaslandığı belirtilir.
Thor
Odin ve Frigg’in oğlu Thor, gök gürültüsü, şimşek ve fırtınaların efendisidir. Hem lordlar hem de insanlar arasında en güçlüsü olarak kabul edilir. Büyüleyici adı Mjöllnir ile göksel olayları kontrol eder ve aynı zamanda insanların hastalık ve kıtlıkla başa çıkmasına yardımcı olur. Hem lordlar hem de ölümlüler için bir kurtarıcı olarak kabul edilir.
Tyr
Savaş tanrısı Tyr, Aesir konseyinin yedinci üyesidir ve tek elli bir tanrı olarak bilinir. Babasının kim olduğuna gelince, bazı kaynaklar Odin, bazıları ise Hymir olarak adlandırır.
Loki
Aldatmaca ve düzenbazlıkla tanınan Loki’nin tam olarak bir tanrı olup olmadığı konusunda bir belirsizlik var ancak Asgard’da yaşadığı ve tanrılarla ilişkilendirildiği biliniyor. Loki’nin en önemli yeteneklerinden biri muazzam bir şekil değiştirici olmasıdır. Sık sık kurnaz bir gülümsemeyle tasvir edilir ve tanrıları ve tanrıçaları kızdırmaktan büyük zevk alır. Loki’nin en çeşitli kaderlerinden biri, Odin’in atı Sleipnir’in annesi olmasıdır. Bu, Loki’nin şekil değiştirme yeteneğinin bir göstergesidir.
Baldur’un ölümünden sorumlu olduğu ve bu nedenle Ragnarok kıyameti başlayana kadar bir mağarada hapsedildiği bilinmektedir. Ragnarok başlamadan önce eşi Sigyn tarafından kurtarılan Loki, bu büyük savaşta Naglfar gemisini kullanır ancak sonunda Heimdall tarafından öldürülür.
Loki’nin Çocukları
Loki’nin çocukları da kendi başlarına oldukça ilginç ve değerlidir. Örneğin Hel, ölülerin hükümdarı olan yeraltı dünyasının tanrıçasıdır. Fenrir, Ragnarok savaşında Odin’i yiyen ve aynı zamanda Tyr’ın elini ısıran kurt şeklindeki bir devdir. Başka bir çocuk, Jormungandr, bir iblis yılan olarak tasvir edilir ve Ragnarok savaşında Thor’u zehirleyerek öldürür.
Freyr
Bereket tanrısı Freyr, güneş ışığı ve tarımla da ilişkilendirilir. Elfler Alfheimr’ın dünyasını yönetiyor ve Skidbladnir adında katlanabilir bir gemisi var. Sevdiği bir dev için kılıcını bıraktığı ve bu yüzden Ragnarok sırasında Surtr tarafından öldürüldüğü söylenir.
Baldır
Baldur, Odin ve Frigg’in oğlu olarak bir cesaret sembolüdür ve cesur anlamına gelen İngilizce ‘bold’ kelimesinin kökenidir. Işığı, güzelliği, saflığı ve huzuru temsil eder. Zarar görmeyi hayal eder ve annesi Frigg, ona zarar vermemek için tüm varlıklardan yemin eder, ancak görünüşte önemsiz olan ökse otu, Loki’nin saldırısı sonucu Baldur’un ölümüne neden olur. Baldur’un ölümü Ragnarok’a giden yolu açan önemli bir olaydır.
Heimdal
Heimdall, Asgard’ın koruyucusudur ve ‘beyaz tanrı’ olarak anılır. Ragnarok sırasında Gjallarhorn’u patlatarak savaşın başladığını ilan eder ve bu savaşta Loki’yi öldürür.
Bragi
Bragi, şiir ve müziğin efendisidir ve aynı zamanda savaş tanrısı olarak da bilinir. Skaldların koruyucusu Bragi, şiir yazanlara Bragr, yani şair diyor. Mitolojideki en iyi bilinen hikayelerden biri, Bragi ve karısının tanrılara elma sunduğu efsanesidir.
kuvvet seti
Adalet ve doğruluk tanrısı Forseti, Baldur ve Nanna’nın oğludur. İnsanlar arasındaki anlaşmazlıkları çözdüğü belirtilmektedir.
Hödr
Kışı temsil eden Hödr, körlüğüne rağmen güçlü bir tanrıdır. Loki’nin Baldur’u dolgusuyla öldürmesi mitolojideki en talihsiz olaylardan biri olarak kabul edilir.
vida
Vidar ormanın, sessizliğin ve intikamın tanrısıdır. Ragnarok sırasında babasını öldüren kurt Fenrir’i öldürür. Kurdu öldürme çabasında kurdun dişi ayağını sertleştiren kalın bir ayakkabısı var.
Freya
Freya aşk, hoşluk, tutku ve savaş tanrıçasıdır. Odin ile savaşlarda ölen askerlerin ruhlarını paylaşır ve ölen kahramanların ruhlarını Sessrumnir Sarayı’na götürür. Durum değiştirme yeteneğine sahip olan Freya, çoğunlukla şahin şeklinde görünür ve iki büyük kedinin çektiği bir araba ile tasvir edilir. Ayrıca sihirli bir kolyesi olduğu söyleniyor.
haberyaglidere.xyz