İzmir Kemeraltı’nda Bijuteri Dükkanında yangın çıktı
HABER: GİZEM ÇETİNKOL – KAMERA: KERİM UĞUR
İzmir Tarihi Kemeraltı’nda Kızlarağası Hanı karşısındaki kuyumcu dükkanının ikinci katında bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Bitişikteki dükkanlara da sıçrayan yangına çok sayıda itfaiye müdahale etti.
İzmir’de Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda Kızlarağası Han’ın karşısındaki kuyumcu dükkanının ikinci katında sabah saatlerinde yangın çıktı. Bitişikteki dükkanlara da sıçrayan yangın, İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle öğle saatlerinde kontrol altına alındı. Çok sayıda iş yerinin zarar gördüğü yangında herhangi bir can kaybı ve yaralanma yaşanmadı.
“KORUYUCU ÖNLEMLER ALINMALI”
Yangına ilişkin ANKA Haber Ajansı’na konuşan Tarihi Kemeraltı Esnafları Derneği Lideri Semih Girgin, şunları söyledi:
“Kemeraltı’nın en büyük korkularından biri nasıl deprem gündemdeyse yangının da sürekli gündemde olmasıdır. Esnafımız sabah dükkanı açtığından beri yavaş yavaş yanan ve tüm mahalleyi kasıp kavuran bir yangınla karşı karşıyayız. Gece. Neden çıktığını tam olarak bilmiyoruz. İtfaiyenin raporundan sonra öğreneceğiz. Ama 3-4 gün sonra.” Dükkanımız hem ürün hem de bina açısından ciddi hasar gördü. Allah Kemeraltı’nı korudu diyoruz. Burada çok sayıda dar sokak var. Şanslıydık ki bu olay geniş caddelerden birinde gerçekleşti ve itfaiyenin müdahalesi çok yerinde oldu. Bu tür olaylarda hayatın gerçekleriyle karşı karşıya kalıyoruz. Devamı Ayrıca önlem almamız gerektiğini de hatırlıyoruz. Neyse ki geçen ay altyapı çalışmaları yenilenirken itfaiyemiz de hidrantları yeniledi. Ayrıca yangın dolapları kurarak bu bölgedeki esnafa eğitimler verdi. Bu eğitimin ne kadar değerli olduğunu bir kez daha anladık.
Buradaki en büyük gündemimiz sigorta. Kemeraltı sit alanı olduğu için buradaki esnafımızın işyerlerini maalesef firmalar sigortalamıyor. Bu bizim hatamız değil. Öncelikle bu konuya odaklanıp sigorta şirketlerinin bakış açısını değiştirmemiz gerekiyor.”
Yangının neden çıktığı sorusu üzerine Girgin, “Neden çıktığını bilmiyoruz. Tarihi binalar olduğu için elektrik sistemleri yıpranmış ve yıpranmış durumda. İşletme yeni ise arkadaşlar önce elektrik altyapısını yenileyin” dedi. Ama iş eskiyince elektrik altyapısı da eskiyor. Belki de zamanı gelmiştir.” “Zaman zaman eski sınırların yenilenmesine ilişkin düzenleme yapılabilir. Bunlar tartışılıp koruyucu tedbirler alınabilir” dedi.