Teknoloji

James Webb Teleskobu’ndan gelen ikinci yaş hediyesi

Uzun yıllardır dünya yörüngesinde bilime hizmet eden, ama maalesef lenslerinde üretim hatası bulunan Hubble teleskobundan sonra nihayet 2 yıl önce yörüngeye oturtulan James Webb Uzay Teleskobu’nun yaş günü için heyecan verici bir sürpriz geldi.

NASA ve ortakları Avrupa ve Kanada uzay ajansları, James Webb Teleskobu’nun evrenin fotoğraflarını göndermeye başlamasının ikinci yılını Penguen ve Yumurta galaksilerinin bir görüntüsünü yayınlayarak kutladı..

Bunlar, James Webb tarafından etkileşimli ışıkta yakalanan ve Dünya’dan 326 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan, Arp 142 olarak bilinen galaksiler.

Bu iki galaksinin öyküsü de ilginç. İki galaksi ilk olarak 25 ila 75 milyon yıl önce etkileşime girerek yeni yıldız oluşumuna neden oldular. Önceki araştırmalara göre Penguen galaksisinde yılda 100 ila 200 yıldız oluşurken, bizim galaksimiz Samanyolu yılda sadece altı ila yedi yeni yıldız üretiyor.

James Webb tarafından çekilen bu görüntüde, iki galaksi arasındaki etkileşim hafifçe parlayan baş aşağı bir U harfi oluşturmuş.

Penguen’in solundaki Yumurta galaksisinden daha büyük görünmesine rağmen, yaklaşık olarak aynı kütleye sahip olduklarına dikkat edin. Eğer galaksilerden biri daha küçük olsaydı, çoktan birleşmiş olurlardı.

nazilli-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu