Çin’den teşvik küresel piyasalarda gündem
Çin’de beklenen teşvik adımlarının etkisi Asya Borsalarında da hissediliyor. Çin, bankalar için zorunlu karşılık oranını iki hafta içinde azaltacağını söyleyerek, daha fazla takviye tedbiri alınacağının sinyalini verdi. Çin Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, piyasaya 139 milyar dolar uzun vadeli likidite sağlamak amacıyla zorunlu karşılık oranı 5 Şubat’ta yüzde 0,5 düşürülecek.
Haberler nedeniyle Hong Kong Hang Seng ve Çin CSI 300 yükselişte. Japonya Nikkei 225 yatay bir seyir izliyor. ABD vadeli endeksleri de pek değişmiyor.
Dolar tüm önemli G-10 para birimleri karşısında güçlendi ve ABD tahvil getirileri, 30 yıllık tahvil getirilerinin zayıf bir müzayedenin ardından dün bu yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından yatay seyretti.
Fed acil kredi programı faizini artırdı
ABD Merkez Bankası’nın acil kredi programı geçen yıl başlatıldı altındabankalara verilen kredilerin faiz oranlarının artırılmasına karar verdi.
Karar, cazip maliyetlerden yararlanmak isteyen bankaların son haftalarda talebi artırmasının ardından alındı. Üst düzey yetkililer, bu ayın başında Fed’in bölgesel bankacılık krizi sırasında finansal sistemdeki gerilimi azaltmak amacıyla duyurduğu Banka Vadeli Fonlama Programı’nı (BTFP) son tarih olan 11 Mart’tan sonra uzatmayacağı sinyalini vermişti. Fed, dün gece yaptığı açıklamada, derhal geçerli olmak üzere borçlanma faiz oranının, kredinin verildiği gün geçerli olan rezerv bakiyeleri üzerindeki borçlanma faizinden “düşük olmayacağını” duyurdu.
Genellikle Fed’in gösterge federal fon faiz oranı hedefiyle paralel hareket eden rezerv bakiyelerindeki bu oran şu anda yüzde 5,4 seviyesinde bulunuyor. Acil kredi programının piyasa faiz oranlarına göre faiz oranı yüzde 4,88’dir. Piyasa faiz oranları son dönemde Fed’in faiz indirimi beklentileri nedeniyle düşüşe geçmişti. Geçen hafta The Economist programı “bankalar için bedava para makinesi” olarak tanımlamıştı.